Moerasrolklaver (Lotus pedunculatus, synoniemen: Lotus uliginosus, Lotus major) is een overblijvende plant die behoort tot de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae). De soort komt van nature voor in Eurazië en Noord-Afrika. De soort werd tussen 1859 en 1862 voor het eerst in Nederland ontdekt bij Loenen. De plant werd in het toen net nieuwe en snel populair wordende boekwerk 'De flora van Nederland', door C.A.J.A. Oudemans opgenomen als nieuwe inlandsche plant. De moerasrolklaver wordt daar 'Groote rolklaver' (Lotus major) genoemd.
Het aantal chromosomen is 2n = 12.
De plant wordt 30-100 cm lang, heeft gestreepte, behaarde, opstijgende of klimmende, vaak holle stengels en vijftallig samengestelde bladeren. De blaadjes zijn aan de randen behaard met lange afstaande haren. De plant vormt ondergrondse uitlopers. Op de wortels komt een blaasvormige mycorrhiza voor.
Moerasrolklaver bloeit van juni tot augustus met gele of roodaangelopen bloemen. De kelktanden staan voor de bloei stervormig uiteen. De kroonbladen zijn ongeveer 11 mm lang. De bloemen staan met vier tot veertien bloemen in een hoofdje.
De vrucht is een ronde, 15-25 mm lange peul. De zaden zijn groengeel tot donkerbruin.
De plant komt voor tussen het gras, aan waterkanten en opengekapte plekken op vochtige tot natte, zwak zure (pH van 4,5-7,5), matig voedselrijke grond.
Moerasrolklaver kan ingezaaid gebruikt worden voor veevoederwinning.
(tekst: Wikipedia, foto: Aka, Wikimedia Commons)